Pas op met De dag van…
Elke laatste dinsdag van januari is het de ‘Dag van het Werkplezier in de Zorg’. Ha, een magneetwoord zou je denken.
Inderdaad zit ‘werkplezier’ aan de positieve pool van de magneet. Het is iets wat je wilt aantrekken. In tegenstelling tot – en die bestaat ook – de Week van de Werkstress. Toch betwijfel ik of deze naam een magneetwoord is.
Want welke reactie komt in je op als je hoort ‘Vandaag is de dag van het werkplezier’? Grote kans dat je denkt: ‘Alleen vandaag?’ Het zal maar net je vrije dag zijn – heb je ‘m precies gemist ;-) Volgend jaar weer een kans. De Dag van het Werkplezier kan benadrukken dat het de rest van het jaar kommer en kwel is in de zorg. Dat is het eigenaardige. Ook positieve woorden kunnen zo het negatieve activeren.
Hoe dan wel?
De Dag Van en De Week Van vragen om een andere aanpak:
- Iets concreters: denk aan Warmetruiendag. Je licht een concrete actie uit om het grotere doel, energiebesparing, te bereiken. Je kunt in de winter vaker een extra dikke trui aantrekken, maar je doet het vast niet dagelijks.
- Iets neutralers: denk aan de Dag van de Stad of de Week van de Motoriek. Zo’n dag kun je als initiatiefnemer zelf ‘laden’.
- Iets creatievers: denk aan Food Rescue Day, tegen voedselverspilling. ‘Redden’ is verrassender en gaat verder dan ‘zuinig omgaan met eten’.
Bij deze alternatieven heb ik niet die reflex ‘één dag maar?’. Het mooie is: de organisatoren van de Dag van het Werkplezier in de Zorg hebben hier ook aan gedacht. Zo doopten ze de dag eerder om tot Dag van de Ode aan de zorg. Sterk. Want je kunt iedere dag respect hebben voor de zorg, maar een ode brengen is iets uitzonderlijks.