HOE MIES WERD AANGETROKKEN DOOR MAGNEETWOORDEN

Zakelijk ben ik altijd al een magneet geweest

Als tekstschrijver en trainer zijn de opdrachten bijna als vanzelf naar me toe gekomen. Ik ontdekte al snel dat het belangrijk is je projecten goed te kiezen. Want wat je doet en waar je je mee profileert, daar krijg je snel méér van.

Zelfstandig ondernemer zijn ging me dus goed af

Nu al 25 jaar. Privé gebeurde er ondertussen van alles, als ik zo terugkijk. Ik verhuisde naar andere steden, mijn relaties liepen af, ik werd co-ouder, kreeg miskramen, een hernia… Zo stabiel als mijn werk was, zo veel tegenslag had ik in de rest.

Ik besloot me daarbij te laten coachen

Eén sleutel is me daarvan het meest bijgebleven: de taal. Nota bene mijn eigen instrument! De coach wees me op de kracht van mijn woorden. Als ik zei ‘Ik wil geen last meer van mijn rug’, dan vroeg ze me dat te keren. Wat wil je wél? ‘Ik wil een soepele en sterke rug. Dat ik weer alles kan doen!’ Met negatieve gedachten en uitspraken hield ik mezelf in de put. Ook hier gold: waar wil ik méér van?

En ineens ging ik dat effect overal zien

Niet alleen in mijn eigen woorden, maar ook in bordjes op straat, in campagnes, in nieuwskoppen. Vaak zijn we gericht op wat we níet willen. ‘Hier geen fietsen plaatsen’, ‘Laat je niet afleiden in het verkeer’, politici die ‘geen draaikont’ zijn. En dat heeft een averechts effect. We bevestigen juist wat we ontkennen of bevechten.

Sindsdien is het mijn missie om het goede te versterken

Met taal, en meer nog: met onze aandacht. Waar willen we méér van? Waar willen we naartoe in plaats van vandaan? Wat willen we wél? En zoals ik het idee van de magneetwoorden ontwikkelde, zo zijn er steeds meer disciplines die de aandacht bewust verleggen van het negatieve naar het positieve, het constructieve. In de journalistiek, de gezondheidszorg, de bestuurskunde, de psychologie.

Die mensen wil ik bij elkaar brengen in de WEL-beweging

De WEL-beweging is er voor vooroplopers in positieve verandering. Degenen die zich richten op wat wél goed gaat, om daarvan te leren. Op wat we wél willen, omdat daar het enthousiasme zit. Op wat we wél kunnen doen. Omdat dat de wereld hoop geeft. Zodat we samen het goede kunnen versterken.